Az Egyre jobban Stúdió tulajdonosa, Süli Noémi már 2 éve használja az E-Fit készüléket alakformálás mellett, rehabilitációra is. Az alábbiakban olvashatjuk tapasztalatait, véleményét, mely újabb bizonyíték arra, hogy az E-Fit nem csupán a fitness területén hozott rendkívüli eredményeket, de a rehabilitáció során is igen hatékony.

 

Süli Noémi gyógytornász - fizioterapeuta, E-Fit tréner az E-Fit EF-1280M EMS orvostechnikai készülékéről


Az elektromos izomstimulálásnak (EMS) 2 éves tapasztalataim szerint legjobban a rehabilitációban van létjogosultsága, természetesen az alakformálás sem elhanyagolható, hisz nagyon gyors változások érhetőek el a test formálásában. De mégis a rehabilitáció terén óriási lehetőségek vannak az E-Fit készülékben.

Manapság az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma a derékfájás, ami kb. a felnőtt lakosság körében minden 4. embert érint valamilyen szinten. Valakinél még csak lumbágóról vagy isiászról beszélünk (ezalatt az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló hirtelen fellépő fajdalmat értjük). Ez az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, ami általában felkészületlenül éri a pácienst, akár egy hirtelen mozdulat is kiváltja.

A következő leggyakoribb oka a derékfájásoknak a gerincsérv, amit a csigolyák közötti porckorongok előboltosulása okoz. A mai ülő, és mozgásszegény életmód következménye leginkább. Ha az ideget is érinti ez a kiboltosulás akkor az alsó végtagba, vagy ha a nyaki szakasz érintett, felső végtagokba sugárzó kellemetlen zsibbadást, szurkáló érzést okoz. Ha ezek nincsenek megfelelően kezelve, az izmok beidegzésének a sérülése miatt bénulásos folyamatok indulnak el, és ilyenkor már nincs más választás csak a műtét. Ami sajnos csak  50 %-ban garantálja hogy megoldja a problémát, valamint a teljes felépülés a műtét után fél év.

 

Tapasztalatok:

A fent említettek alapján a legfontosabbnak a megelőzést tartom a derékfájdalmak estében.

2 éves munkám során amit az EMS készülékkel végzek észrevettem, hogy az izmok erősítésével szinte minden mozgásszervi probléma orvosolható. Mivel az EF-1280 M E-Fit készülék a teljes vázizomzat 90%-át dolgoztatja az ízületek terhelése nélkül, ezért kitűnő segítséget nyújt ilyen problémák esetén.   2 év alatt számos olyan pácienssel találkoztam akik évek óta szenvedtek a derékfájással mire hozzám jutottak, és az EMS edzéssel, már az első hónapban szűntek a panaszok, és általában, a probléma súlyosságától függően 2 hónap után teljesen megszűntek.

A gerincsérves pácienseknél az edzéseket kiegészítettem a Mckenzie – módszerrel, mely az edzés előtti speciális vizsgálatból álló aktív gyógytorna rendszer, és megkeresi azt a mozgásirányt, melyre a páciens a legjobban reagál. A felmérést követően, az edzésekbe be tudom építeni a gyakorlatok közé azokat a mozdulatokat, melyek segítik a a csigolyákat megfelelő irányba mozdulni. Ezt az EMS - technológia az izmok húzásával még inkább elő tudja segíteni, anélkül hogy jobban terhelnénk az ízületeket.

Ezzel a módszerrel kombinálva a műtétek nagy része megelőzhető lenne, sajnos azonban sokan nem ismerik. Mindemellett még nagyon sok jótékony hatása van a EF-1280 M készüléknek, többek között a vérkeringés fokozásával nő az izmok vérellátása, így sokkal gyorsabb a regeneráció. Például egy bokaficam után rögtön elkezdhető az edzés, főleg az ödéma csökkentő program használatával. A fokozott izompumpával javul az erek vérellátása, megelőzheti a visszerek, ödémák kialakulását. A nyirokkeringés fokozásával segíti a méreganyagok távozását a szervezetből.

Az eddigiek során az E-Fit készülékkel kizárólag jó tapasztalataim voltak, nagyon sok hálás páciens köszönheti gyógyulását ennek a módszernek. Ezen tapasztalatok alapján számomra öröm az E-Fit géppel dolgozni.

 

Szeged, 2015. május 5.

Süli Noémi

Gyógytornász – fizioterapeuta, E-Fit tréner

Egyre Jobban Stúdió tulajdonos

Szeged, Marostői utca 4.